• LAT
  • ENG
  • Sākums
  • Audzēšana
    • Attēlu galerija
    • Zaļmēslojums upenēm
  • OGAS
    • Mazumtirdzniecība
    • Vairumtirdzniecība
    • SALDĒTAS UPENES
    • SALDĒTI SMILTSĒRKŠĶI
    • SALDĒTAS DZĒRVENES
    • SALDĒTAS ĒRKŠĶOGAS
    • SALDĒTAS JĀŅOGAS
  • Saldētava
    • Ogu šoka sasaldēšana
    • Saldētu ogu uzglabāšna
    • Saldētu ogu attīrīšana un optiskā šķirošana
  • Stādi
    • Upeņu stādi
    • Augu pases
    • Smiltsērkšķu stādi
  • Tehnika
    • JAGODA ogulāju kopšanas tehnika
      • Ogulāju stādāmmašīna DARIA
      • Ogulāju zaru apgriezējs FORMER
      • Sakņu frēze KRET
    • JAGODA ražas novākšanas kombaini
      • Ogu novākšanas kombains JAREK 5
      • Aroniju novākšanas kombains ARONIC
      • Ogu novākšanas kombains OSKAR 4WD
      • Ogu novākšanas kombains OSKAR 4WD PLUS-BLUEBERRY
      • Ogu novākšanas kombains OSKAR A01
      • Ogu novākšanas kombains RASPBERRY JAREK 5R
      • Augļu koku kratītājs GACEK
      • Augļu koku kratītājs PESTKA
      • Augļu koku kratītājs RS 100
    • JAGODA ravēšanas tehnika
      • Automātiskais apdobju ravētājs LUCY
      • Apdobju ravētājs ZOFIA
      • Starpstādu ravētājs ZUZA
      • Apdobju ravētājs KLAUDIA
    • JAGODA miglošanas tehnika
      • Ogulāju rindu apdobju miglotājs TEKLA
      • Augļu dārzu apdobju miglotājs TELMA
      • Melleņu krūmu apdobju miglotājs TOLA
    • JAGODA pļaušanas tehnika
      • Pļaujmašīna JAGODA
      • Pļaujmašīna JAGODA PLUS
      • Pļaujmašīna augļkoku apdobēm JAGODA LUCEK
      • Pļaujmašīna AGATKA
      • Pļaujmašīna AGATKA PLUS
      • Pļaujmašīna TOSIA
      • Pļaujmašīna ZILLA
      • Pļaujmašīna BALBINKA
    • JAGODA sniega lāpsta traktoram
      • JAGODA sniega lāpsta REX
    • ANNOVI kūtsmēslu izkliedētāji
      • A25
      • A35
      • A45
      • A55
      • A65
      • A75
    • Rindstarpu rušināšanai
    • KULT ravēšanas tehnika
    • Tehnikas noma
  • Aktualitātes
  • Kontakti

Pavasara seminārs "Upeņu audzēšana komercdārzos"

28. jan. 2020


Kā katru gadu, arī šogad organizējam vienas dienas semināru, kurā uzzināsiet visu par upeņu audzēšanas biznesu. Sākot ar komercdārza ierīkošanu un beidzot ar ogu realizāciju: upeņu audzēšanas bizness galvenajos skaitļos, zemes sagatavošana, stādīšana, kopšana, novākšana, ogu realizācijas kanāli u.t.t.

Šogad semināru rīkojam savā saimniecībā, tāpēc varēsim arī apskatīt stādījumus un tehniku. Tā kā mūsu semināru telpa nav liela, varēsim uzņemt tikai 20 dalībniekus. Nodrošināsim ar rīta kafiju un uzkodām, kā arī ar pusdienām uz vietas.

  • Datums: 2020. gada 14. februāris
  • Ierašanās laiks no 9:30
  • Semināra sākums: 10:00
  • Pusdienas: 12:30
  • Noslēgums: ap 16:00 (atkarībā no jautājumu skait un diskusiju intensitātes)
  • Maksa par semināru: 25 EUR (t.sk. PVN 21%)

Lai pieteiktos semināram, sūtiet e-pastu uz [email protected] norādot:

  • Cilvēku skaits
  • Vārds Uzvārds
  • Maksātāja rekvizīti rēķinam

Nedēļu pirms semināra sagatavosim un izsūtīsim rēķinus apmaksai.


Priekšroka 100% bioloģiskām sulām?

23. dec. 2019, 62 komentāri

Veikalos ir pieejams plašs dažādu augļu sulu klāsts. Tomēr mūsu paradumi to lietošanā ir atšķirīgi. Daudziem izvēles pamatā ir lietošanas ērtības, citiem veselīguma aspekts, bet vēl citu uzrunā krāsains iepakojums. Mēģināsim tikt skaidrībā, kas tad īsti ir atrodams veikalu plauktos, un ar ko šie produkti atšķiras.

Uzreiz jāsaka, ka iepakojuma skaistumam nevajadzētu būt kritērijam, lai izvēlētos, ko dzert. Lietošanas ērtība jau ir attaisnojamāks faktors. Ar to saprotam vairākas ērtas lietas, piemēram, iepakojumu ir viegli atvērt un aizvērt, tas nelīst somā, ja neesam izdzēruši līdz galam. Vai pēc atvēršanas, sula nav jāliek ledusskapī, ja nevaram uzreiz izdzert. Pie ērtas lietošanas var minēt arī, ka dzēriens uzreiz jau ir gatavs lietošanai, respektīvi, atšķaidīts ar ūdeni tādā koncentrācijā, lai varam to lietot. Te jāsaprot, ka tā īsti vairs nav sula, bet “nektārs” vai vienkārši “sulas dzēriens”. Veikalu plauktos nospiedošā pārsvarā ir tieši šādi dzērieni. Te jāpaskaidro, ka sulas dzērienu veselīgums ir zaudējis būtisku daļu, jo pārsvarā tas tiek izgatavots no sulas koncentrāta. Sulas koncentrāts ir tā pati simtprocentīgā sula, no kuras ir atdalīts ūdens tādā mērā, lai samazinātu transportēšanas izmaksas līdz nepieciešamajam līmenim. Savukārt sulas dzērienu ražotāji, iegādājas šo koncentrātu un pievieno atpakaļ tik daudz ūdens, lai iegūtu jau uzreiz lietojamu dzērienu vai to pašu 100% sulu, kāda tā bija pirms koncentrāta ražošanas. Tieši šajā ūdens “izvilkšanas” un “atgriešanas” procesā sula zaudē savas pirmatnējās īpašības. Pievienojot atpakaļ ūdeni pie sulas koncentrāta, sulas molekulas vairs nesavienojas ar ūdens molekulām tāpat, kā tas bija dabīgai sulai pirms koncentrāta. Tāpēc, šobrīd, pasaulē aizvien vairāk tiek pieprasītas NFC (Not from concentrate) sulas, respektīvi, dabīgas sulas, kas nekad nav bijušas koncentrāta formā. Sulas dzērieniem bieži vien tiek pievienots arī cukurs, lai uzlabotu garšas īpašības. Diemžēl, līdz ar to šī dzēriena ietekme uz veselību vēl vairāk samazinās. Kā zināms, ogās un augļos jau ir samērā daudz fruktozes, jeb dabīgais cukurs. Lietojot sulas dzērienus ar pievienotu papildus cukuru, mēs riskējam uzņemt pārāk daudz cukuru organismā.

Ja vēlamies lietot sulas un vienlaicīgi uzņemt maksimāli daudz organismam un veselībai nepieciešamās vielas, tad viennozīmīgi, būtu jāizvēlas dabīgas 100% (neatšķaidītas) sulas. Augļu sulas ir neaizvietojamas organisma attīrīšanai, tās izvada toksīnus un pastiprina bioķīmiskās reakcijas, tādējādi veicinot vielmaiņu. Īpaši, ja darbs ir saistīts ar nervu vai fiziskajām slodzēm, augļu sulas būs īpaši noderīgas. Mums, kā Latvijas iedzīvotājiem vispiemērotākās ir tieši Latvijā izaudzēto augļu un ogu sulas, t.i. ābolu, dzērveņu, upeņu, smiltsērkšķu, jāņogu. Smiltsērkšķu un upeņu sulas ir visbakātākās. Tās satur bagātīgu vitamīnu buķeti - A, B, D, E un īpaši daudz C vitamīnu. Smiltsērkšķu un upeņu ogās ir ievērojams daudzums mikroelementu, makroelementu, aminoskābju un minerālvielu. Ja izvēlamies bioloģiski sertificētas sulas, tad varam būt pārliecināti, ka neuzņemsim dažādu pesticīdu atliekvielas. Kā zināms, audzējot ogas nebioloģiski, plantācijās ir atļauts izmantot ķimiskus augu aizsardzības līdzekļus. Viesojoties Polijas augļudārzos, ir noskaidrots, ka nebioloģiskos augļu dārzos tiek veikti līdz pat 25 dažādiem miglojumiem sezonas laikā.

Kā lietot 100% dabīgas sulas?

Tā kā šādas sulas ir neatšķaidītas, tad vairumam lietotāju tās liekas par stipru. Labi varianti ir sekojoši:

  • No rīta, uzreiz pēc brokastīm izdzert mazu “špicglāzīti” apmēram 50 gr. tīrā veidā. Līdzīgi, kā aptiekā pirktus vitamīnus, tikai vaitākkkārt veselīgāk. Tas būs milzīgs vitamīnu dopings ik rītu!
  • Tieši pirms lietošanas, krūzē sajaukt ar aukstu ūdeni, iegūstot veselīgu dzērienu – vitamīniem bagātu un bez cukura.
  • Gatavot siltos dzērienus, pievienojot ingveru, kanēļa standziņas, melno balzāmu u.tml. Interneta resursos pieejamas vairākas labas receptes, piemēram www.epadomi.lv/tavavirtuve/receptes/

Kā uzglabāt dabīgas sulas?

Parasti šādas sulas pieejamas stikla pudelēs vai BagInBox vakuuma kastēs ar krānu. Abos gadījumos uzglabāšana un lietošanas ilgums ir atšķirīgs:

  • Stikla pudeles pēc atvēršanas noteikti jāuzglabā ledusskapī. Pieredze rāda, ka arī pēc 30 dienu lietošanas, sula joprojām nebojājas. Stikla pudelēs dabīgās sulas parasti ir līdz 0,5 litru tilpumam, tāpēc, lai varētu paspēt izlietot, līdz tā sabojājas.
  • BagInBox vakuuma iepakojumus pēc atvēršanas var uzglabāt vienkārši istabas temperatūrā. Šādi tie nebojājas pat 3 mēnešus un vairāk. Tie ir arī ērti lietojami caur speciālu krānu pakā, kas neļauj gaisam piekļūt sulai. BagInBox iepakojumi visbiežāk ir 3 litrīgi, tāpēc arī viena sulas litra cena iznāk mazāka, kā stikla pudelēs.

Tiem kam svarīga ir veselība, ieteicams izvēlēties Latvijā ražotas bioloģiskas, dabīgas, neatšķaidītas, 100% smiltsērkšķu un upeņu sulas!

Vieta, kur iegādāties smiltsērkšķu stādus

24. mai. 2018, 607 komentāri
Kā jau daudzi no jums zina, vēl pirms dažiem gadiem pie mums varēja iegādāties arī smiltsērkšķu stādus. Mēs izlēmām specializēties un visus resursus veltīt tikai upeņu stādiem. Šobrīd ar lepnumu paziņojam, ka smiltsērkšķu stādu audzēšanu no mums ir pārņēmusi mūsu vecākā meita ar ģimeni. Jaunieši 2017. gada pavasarī pārcēlās uz dzīvi Salacgrīvas novadā un ierīkoja mātes augu laukus 6 ha platībā. Šobrīd jau tiek audzēti pirmie 30 000 smiltsērkšķu stādi, kuri savus pircējus satiks 2019. gada pavasarī.

Jūsu smiltsērkšķu stādi Jūs jau gaida!


Par mums raksta Dienas Bizness

30. okt. 2017, 745 komentāri


Eksportspēja: Bizness, kas dod daudz prieka, brīvības un vērā ņemamus ienākumus

SIA Krogzeme ne tikai audzē un izplata upeņu stādus, bet arī veido upeņu audzēšanas kultūru Latvijā

Šogad Limbažu novada Viļķenes pagastā bijusi rekordraža – 500 tūkstoši upeņu stādu, kas aizstājuši no Polijas un Lietuvas importētos. SIA Krogzeme startē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2017 kategorijā Importa aizstājējprodukts.

«Latvija ir pateicīga vieta upeņu audzēšanai – zeme ir mālaina un smaga, tāpēc veicinām lauksaimnieku izpratni par šo ogu krūmu audzēšanu un viņiem stāstām, ka ar to var labi nopelnīt,» teic SIA Krogzeme īpašniece Diāna Krogzeme. Turklāt lauksaimnieki šobrīd var piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus upeņu komercdārzu izveidei un apsaimniekošanai. 

D. Krogzeme kopā ar vīru Andri Krogzemu no Rīgas, kur abiem bija darbi augstos amatos, uz Viļķenes pagastu pārcēlās 2009. gadā. 

SIA Krogzeme attīstības vadītājs A. Krogzems stāsta, ka upeņu audzēšana komercdārzos savulaik Latvijā ir bijusi attīstītāka nekā tagad, taču nekad nav bijusi īpaši izplatīta. Šobrīd vairs tikai dažās saimniecībās upenes audzē vairākos hektāros un ražu novāc mehanizēti. «Latvijas klimatiskie apstākļi ir īpaši piemēroti upeņu audzēšanai, kas nodrošina optimālu temperatūras, gaismas un mitruma režīmu visa gada garumā. Tas padara upenes par pievilcīgu kultūru uzņēmējdarbībai,» uzsver A. Krogzems. Ekonomiskā puse ir gana pievilcīga – atdeve no viena hektāra vairākas reizes pārsniedz atdevi no graudaugu audzēšanas, tajā pašā laikā neprasot lielus ieguldījumus tehnikā un milzu laika patēriņu kopšanā un novākšanā. Konvencionāli audzēto ogu tirgu diktē Polijas piedāvājums, bet bioloģiski audzētu upeņu piedāvājums pasaulē ir nepietiekams un stabili augošs. «Upeņu audzēšana ir bizness, kas dod daudz prieka, brīvības un vērā ņemamus ienākumus,» rezumē A. Krogzems.

Saite uz rakstu DB.lv

Upeņu šķirņu testa rezultāti

11. aug. 2016, 241 komentāri

Šogad testējām abas poļu upeņu šķirnes – Tisel (agrā) un Ruben (vēlā). Pirmo gadu ievērojam bioloģiskās audzēšanas metodes:

  • apdobes tiek rušinātas ar ravēšanas iekārtām „ZUZA” un „Zvaigzne”, netiek lietoti nekādi ķīmiski augu aizsardzības līdzekļi,
  • mēslojumam tiek izmantots biohumusa koncentrāts Raskile, kuru izsmidzinām uz lapām ar miglotāju. Minerālmēsli netiek lietoti,
  • Novācām ar pusrindas kombainu.

Visu krūmu vecums tikai 2 gadi, respektīvi, krūmi vēl nav pieauguši un ir pirmais gads, kad tie sāk ražot ogas. Mērījām ražību un cukura līmeni (BRIX) ogās, un rezultāti krietni pārsniedza mūsu visoptimistiskākās cerības:

  1. Tisel – ogas nogatavojās ap 12. jūliju, BRIX skaitlis sasniedza 14,8, matemātiski aprēķinot ražas apmēru no 1 ha – 7,7 t/ha;
  2. Ruben – ogas nogatavojās ap 25. Jūliju, BRIX sasniedza 12,8 un ražas apmērs – 6,7 t/ha


Tisel uzrāda 7,5 t/ha lielu ražu

12. jūl. 2016, 274 komentāri
Šogad pirmo gadu (2. gads pēc iestādīšanas) vācam ražu no jauniegādātās poļu šķirnes Tisel. Nolasījām pa 10 krūmiem ar 6 dienu starpību. rezultāti mūs patīkami pārsteidza:

06.07.2016

  • Ogu svars no 10 krūmiem - 10,8 kg
  • Raža no 1 ha - 5400 kg (5,4 t/ha)
  • Cukura līmenis ogās BRIX - 13,6

12.07.2016

  • Ogu svars no 10 krūmiem - 15,55 kg
  • Raža no 1 ha - 7775 kg (7,7 t/ha)
  • Cukura līmenis ogās BRIX - 14,6

Jāpiezīmē, ka 2015. gadā vēl saimniekojām "integrēti", tāpēc 4 reizes pagājušajā gadā jaunie krūmi tika piebaroti caur lapām ar NPK 18-18-18. Šogad esam pārgājuši uz bioloģisko audzēšanu, tāpēc piebarošanā caur lapām lietojam biohumusa koncentrātu Raskile (šogad tikai vienu reizi). 

Turpināsim Jus informēt arī par šķirnēm Titania un Ruben, kad tās sāks ienākties.




Jaunākie ieraksti

  • Pavasara seminārs "Upeņu audzēšana komercdārzos"
    28. jan. 2020
  • Priekšroka 100% bioloģiskām sulām?
    23. dec. 2019
  • Vieta, kur iegādāties smiltsērkšķu stādus
    24. mai. 2018
  • Par mums raksta Dienas Bizness
    30. okt. 2017
  • Upeņu šķirņu testa rezultāti
    11. aug. 2016
  • Tisel uzrāda 7,5 t/ha lielu ražu
    12. jūl. 2016

Noderīgas saites

  • Starptautiskā upeņu audzētāju asociācija
  • Stādaudzētava KROGZEME - upeņu stādi

  • SALDĒTAS UPENES
  • SALDĒTI SMILTSĒRKŠĶI
  • SALDĒTAS DZĒRVENES
  • SALDĒTAS ĒRKŠĶOGAS
  • SALDĒTAS JĀŅOGAS
  • Ogu novākšanas kombains OSKAR 4WD
  • JAGODA pļaušanas tehnika
  • Tehnikas noma
Copyright © 2020 SIA Krogzeme